akim@myspace

PEMBERITAHUAN

akimfans yg nak minta letak blog-link kat sini, sila bagi kat kotak komen entri 'terima kasih' di bawah!..satu lagi, kpd suma yg chatting kat chatbox/chatango, SILA JANGAN GADUH2 atau PROVOKASI yg bukan2! peace all! muahhh!

Monday, May 18, 2009

terima kasih

Salaam..

Nampaknya blog akimfan.blogspot.com sudah sampai masanya untuk berhenti dari mengemaskini apa-apa entri di sini. Wujudnya blog ini selama 10 minggu di sepanjang program AF7 berlangsung sedikit-sebanyak dapat mengumpulkan peminat-peminat Akim di dalam satu komuniti peminat di alam siber ini. Kamu boleh klik arkib di tepi kanan blog ini untuk membaca dan melihat semula semua koleksi youtube persembahan Akim semasa konsert 1-10. Mulai sekarang kamu boleh lawati laman web rasmi peminat Akim di www.afiqhakim.com dimana ia terbahagi kepada 2 segmen iaitu portal komuniti GAFIMMERS dan blog info terkini Akim. Juga pergilah klik blog Along di akimaf7.blogspot.com untuk info terkini aktiviti peribadi dan keluarganya. Teruskan menyokong Akim dalam bidang seni tanahair. Selalulah undi lagu-lagu Akim di radio, tv dan internet. Datanglah beramai-ramai ke mana-mana acara dimana Akim menyanyi. Dia perlukan sokongan kamu semua untuk terus kekal dan semakin hebat. Tahniah Afiq Hakim!

Akhir sekali, terima kasih kepada Wawa (AKIMFAN-2) kerana bersusah-payah untuk berkongsi tenaga mencantikkan blog ini dengan berbagai grafik. Juga kepada Juan Danza kerana memuatkan artikel mengenai blog ini di Majalah AKSI. Jasa kalian akan dikenang sampai bila-bila.

Ikhlas,
AKIMFAN-1 @ Ajami Hashim


Bengang (single) ~ Akim AF7

aku bosan dengan cintamu
aku rasa buang masa
kau selalu mendustakan cintaku

aku fikir kau tak searus
lebih baik ku beralih
biarkan diriku terus bersendiri

ku tak sanggup engkau setia
walau jasad dan juga nyawa
sebagai tanda cintamu padaku

katamu..

tak mungkin ku percaya
kata-kata yang penuh dusta
hanyalah bibir berkata
yang memilukan
menambah bengang rasa hampa
terus tinggal diriku terasa

cukup berkali kau berkata
jangan diulang lagi dusta
jangan kau pujuk hati yang terluka

tak mungkin akan ku kembali
jika janji sekadar mimpi
tak mungkin aku sanggup
bersama dengan mu

tak mungkin ku percaya
kata-kata yang penuh dusta
hanyalah bibir berkata
yang memilukan
menambah bengang rasa hampa
terus tinggal diriku

setiap liku diserang pilu
setiap liku teringat janjimu
ooh caramu..
akan ku teruskan diriku oh tanpamu

tak mungkin ku percaya
kata-kata yang penuh dusta
hanyalah bibir berkata
yang memilukan
menambah bengang rasa hampa
terus tinggal diriku terasa
ooh..

*lagu: Amir
*lirik: SQ



kredit: procompsognathus737




Monday, May 11, 2009

Afundi Akim sebagai Juara AF7!

Tugasan Konsert Akhir AF7

BENCINTA (Faizal Tahir)

benarkanku tuk berbicara
bicara terus ke hatimu..hatimu
hati yang penuh rasa ragu
jangan terus pergi tanpa mendengar ku
begitu mudah untuk kau terus berlalu nanti dulu
berikanlah waktu untuk aku untuk kamu

ingatkah lagi waktu kau bersamaku
kaku aku melihat mu
lidah kelu sedangkan aku mahu kau tahu
aku cinta padamu, benci padamu, cinta padamu

ke tepi lihat ku berlalu
pasti itu yang terbaik untuk ku
tiada lagi mahu ku tahu
tentang hidup kamu tentang mati kamu
aku tahu engkau tahu apa yang mataku tahu
apa yang kau tunggu mahu aku buka pintu

ingatkah lagi waktu kau bersama ku
kaku aku melihat mu sedangkan aku mahu kau tahu
dengar kata ku aku cinta padamu
benci padamu cinta padamu

sakitnya aku membenci kamu
sakit lagi mencintaimu
dan aku pergi tapi kembali
benci aku mencintai dirimu
ku benci kamu
aku cinta kamu

ingatkah lagi waktu kau bersama ku
kaku aku melihat mu
sedangkan aku mahu kau tahu
dengar kata ku
aku cinta padamu
benci padamu
padamu

ingatkah lagi waktu kau bersamaku
kaku aku melihat mu
lidah kelu sedangkan aku mahu kau tahu
aku cinta padamu
aku benci padamu
aku cinta aku benci
padamu

ingatkah lagi waktu kau bersama ku
dengar kata ku
aku cinta padamu
aku benci padamu
aku cinta aku benci


***

Melihatkan % Afundi Akim di konsert ke-9 yang lalu...

Kedudukan pelajar sebelum undian ditutup:
PELAJAR dan PERATUSAN (%)

YAZID – 32
HAFIZ – 28
ISMA - 25
AKIM – 16

Kedudukan pelajar selepas undian ditutup:
PELAJAR dan PERATUSAN (%)

HAFIZ – 34
AKIM – 25
YAZID – 22
ISMA - 18

... kedudukan & peratusan Akim naik dengan mendadak! Wah! Jadi amatlah tidak mustahil untuk menjadikan Akim sebagai Juara AF musim ke-7!
Saya sudah buat pilihan. Saya mahu kedudukan di bawah untuk Konsert Akhir AF7, Sabtu ini.

Juara : Akim
Naib Juara : Hafiz
Tempat Ketiga : Aril
Tempat Keempat : Yazid
Tempat Kelima : Isma

** dipetik dari blog SultanMuzaffar

Akim antara pelajar yang paling banyak menunjukkan transformasi dari minggu ke minggu. Tak dinafikan semakin ramai yang mula menyedari bakat Akim yang sebenarnya. Maka seharusnya dia sangat layak bergelar Juara.


Kredit: SultanMuzaffar


10 poin Ajami Hashim siapa Juara AF7?

5. AKIM ~ Berdasarkan graf persembahan minggu ke minggu, dia adalah satu-satunya pelajar yang menunjukkan peningkatan dari satu tahap ke satu tahap yang lebih tinggi! Prestasi Akim seperti Mila AF5 dulu. Dia adalah contoh artis baru yang mempraktikkan untuk peningkatan kualiti suara dan personaliti dari setiap ilmu yang diberikan oleh tenaga pengajar AF7. Tidak mustahil bahawa di malam Konsert Akhir AF7 nanti, Akim akan membuktikan suatu persembahan yang di luar jangkaan seterusnya mencuri perhatian penonton untuk afundi pukal sebanyak mungkin supaya AKIM jadi Juara AF7! Itu yang saya tunggu dan lihat! (baca: saya ialah salah seorang peng-afundi pukal untuk Akim! ahahaha!)


6. AKIM ~ Memandangkan AF bukan sahaja di-afundi berdasarkan persembahan nyanyian hebat dan vokal yang mantap tetapi faktor kegemaran popular majoriti penonton rancangan tv AF7 itu sendiri iaitu golongan remaja perempuan, maka saya juga tidak hairan seandainya dia akan mendapat afundi paling banyak kerana penyokong kuat Akim akan berhabis-habisan berlipat kali ganda di Konsert Akhir AF7 nanti! Maka AKIM ialah Juara AF7!

9. Pilihan turutan carta peribadi saya secara realistik:

JUARA: HAFIZ
NAIB JUARA: AKIM
KE-TIGA: ISMA

10. Pilihan turutan carta peribadi saya secara bias:

JUARA: AKIM
NAIB JUARA: HAFIZ
KE-TIGA: ARIL
** dipetik dari blog ajamihashim


Tapi di minggu final ni kita tak boleh buat undian last minute seperti 9 minggu sebelum ini, kerana peminat-peminat pelajar lain, sedang habis-habisan mengundi pelajar kegemaran mereka untuk menjadi Juara.

Kerana pada kebiasaannya, undian di minggu final sangat lah pack dan berkemunkinan besar susah nak masuk pada malam finale nanti. Jadi kita haruslah pulun Afundi pukal Akim bermula dari sekarang.

Ayuh Gafimmers semua! Kita mulakan gerak-gempur undian kita!

Akim @ Konsert Minggu 9



Thursday, May 7, 2009

T-Shirt Gafimmers



T-shirt GAFIM, RM30 sehelai. Nak beli? Follow these simple steps;
1) Sila emel kan Nama, Bilangan, Saiz T-Shirt (S/M/L/XL/XXL), No. Telefon, Alamat (Jika anda berada di luar KL & Selangor) - ke gafimmers@gmail.com

2) Pihak berkenaan akan reply semula untuk conformation harga + harga korier, dan lain-lain.

3) Anda boleh bank-in kan duit ke akaun Maybank - Nor Azwana Hamid 1140 1203 1325.

Jika anda menggunakan Maybank2U, boleh letak alamat e-mel gafimmers@gmail.com di ruangan e-mel penerima.

Jika anda membuat bayaran secara manual, sila scan bank-in slip ke email address gafimmers@gmail.com.

Mudah kan? ;-) ~Teruskan Afundi Akim ke 32999

Wednesday, May 6, 2009

Monday, May 4, 2009

Tugasan Minggu #9 - I'm Yours (Jason Mraz) & Larut (Dewa 19)


Jason Mraz - I'm Yours
( Download Mp3 Jason Mraz - I'm Yours 2008 Version }

I'm Yours (Jason Mraz)

Well you done done me and you bet I felt it
I tried to be chill but you're so hot that I melted
I fell right through the cracks
Now I'm trying to get back
Before the cool done run out
I'll be giving it my bestest
And nothing's going to stop me but divine intervention
I reckon it's again my turn to win some or learn some

I won't hesitate no more, no more
It cannot wait, I'm yours

Well open up your mind and see like me
Open up your plans and damn you're free
Look into your heart and you'll find love love love love
Listen to the music of the moment babay sing with me
I love peace for melody
And It's our God-forsaken right to be loved love loved love loved

So I won't hesitate no more, no more
It cannot wait I'm sure
There's no need to complicate
Our time is short
This is our fate, I'm yours

Scooch on over closer dear
And i will nibble your ear

I've been spending way too long checking my tongue in the mirror
And bending over backwards just to try to see it clearer
But my breath fogged up the glass
And so I drew a new face and laughed
I guess what I'm be saying is there ain't no better reason
To rid yourself of vanity and just go with the seasons
It's what we aim to do
Our name is our virtue

But I won't hesitate no more, no more
It cannot wait I'm sure

Well open up your mind and see like me
Open up your plans and damn you're free
Look into your heart and you'll find that the sky is yours
Please don't, please don't, please don't
There's no need to complicate
Cause our time is short
This oh this this is out fate, I'm yours!




{ Download Mp3 Dewa 19 - Larut }

Larut (Dewa 19)

Mungkin aku pernah juga merasakan cinta
Tapi tak pernah seindah ini
Mungkin aku juga pernah merasakan rindu
Tapi tak pernah sedalam ini

Mungkin kamu takkan pernah percaya
Bahwa sesungguhnya aku telah terjatuh

Reff:
Kuakui aku telah larut
Larut ke dalam kamu yang kucintai

Akim @ Konsert Minggu 8


{ Download Mp3 Akim - Titah Sultan }


Kredit: Badrul Hashim


Kredit: SultanMuzaffar



Komen & Kritikan 1: Badrul - Murai

"...Paling penting, I rasa Adlin rasa tercabar yang amat sangat kerana semua pelajar dapat melakukan tugasan dalam masa empat hari, apa yang hanya Adlin dapat lakukan dalam masa empat bulan. Thank you AC Mizal kerana memberikan satu dduuusshhhh buat Adlin. I pun tak rasa Adlin boleh buat apa yang pelajar-pelajar tu buat dalam masa empat hari pun! Kalau ada yang follow PGL, anda mesti tahu ketika kali pertama PGL dipentaskan, Adlin tak menari pun. Apa yang Akim buat adalah apa yang Adlin buat setelah masuk season ketiga PGL. Dan kalau Adlin diberi naskah Impak Maksima yang dibawakan oleh Yazid, I don't think Adlin boleh memberi separuh apa yang Yazid berikan. Eh, sorry, terlebih sudah (muahahaha) Review pasal pelajar-pelajar jadi review untuk Adlin pulak."

Komen & Kritikan 2: Kudsia - Murai

"...Akim menjadi pelajar pertama membuat persembahan dan cabarannya malam ini ialah Titah Sultan dari PGL. BUkan senang nak bawak tu, sebab pelakon ori watak tersebut menjadi pengkritik depan mata. Salah silap sikit memang KANTOI...Anyway he tried. It wasn't his best. Mungkin saya biased tapi sebab dah tonton PGL di Istana Budaya, raut wajah Adlin sebagai Sultan sewaktu lagu ni amatlah convincing - separuh bongkak, confiden giler, megah dengan kejayaan Melaka. Unfortunately Akim was none of that, but then again Akim nak jadi penyanyi bukannya pelakon, so I tak kisah sangat yang watak tu tak berjaya dilakonkan."

Komen & Kritikan 3: Sultanmuzaffar

"...Akim - Titah Sultan (Puteri Gunung Ledang The Musical)

Satu persembahan yang baik daripada Akim. Lagu yang asing di telinganya menjadi lebih baik dengan intepretasinya yang tersendiri. Memang sukar membawakan lagu tersebut kerana rentaknya yang bercirikan pop Broadway. Saya akui apa yang diperkatakan oleh Adlin tentang ruang kosong yang tidak diisi dengan koreografi menjadikan persembahan Akim nampak kosong. Saya tidak menyalahkan Akim seratus peratus kerana Akim telah pun diberikan koreografi yang secukupnya berdasarkan tempoh latihan selama seminggu atau pun kurang. Jadi adalah tidak adil untuk membandingkan persembahan Akim yang berlatih dalam jangkamasa 4 hari dengan persembahan Adlin yang telah pun menyerap watak itu ke dalam dirinya selama lebih 4 tahun. Di musim pertama pementasan PGLtM pun Adlin tidak diberikan koreografi yang cukup berbanding musim ketiga. Mutu lakonan Akim juga cukup untuk sebuah persembahan tersebut."

Monday, April 27, 2009

Tugasan Minggu #8 - Titah Sultan (PGLM)

{ Download Mp3 Titah Sultan }

Titah Sultan (PGLM)

Dari daulat dan kuasa
jadi Sultan Mahmud Melaka
Memang raja, tetap raja !
Hanya niat, dah jadi nyata

Bagai intan dan permata
Bagai pinang dibelah dua
Putri Jawa untuk beta
Bagai bulan jatuh ke riba

Gunung tak terlalu tinggi
Titahku akan mendaki
Dan Ledang kelak akan
bersujud di kaki takhta....Melaka

Segerakan peminangan
Niat baik usah lengahkan
Andai beta bahagia
Yang beruntung Melaka juga

Gunung tak terlalu tinggi
Perintah akan mendaki
Dan Ledang kelak akan
bersujud di kaki takhta....Melaka

Dari daulat dan kuasa
jadi Sultan Mahmud Melaka
Memang raja tetap raja!
Hanya niat, dah jadi nyata


* Kredit: SaVilara@Cari & SultanMuzaffar

Friday, April 24, 2009

Jingle Nokia ciptaan Akim



{ Download lagu Jingle Nokia ciptaan Akim }

Kau yg jauh dariku
Pengubat rindu hatiku
Terkesima ku melihatmu
Walau berjauh darimu

Kau dekat di hatiku
Kau dekat di hatiku
Kau dekat di...hatiku...ooo..

Monday, April 20, 2009

Tugasan Minggu #7 - Situasi (Bunkface)



Situasi (Bunkface)

Diskriminasi menjatuhkan aku
Reputasi kini menjadi bisu
Dan aku, ku layu
Disitu

Mengharapkan sesuatu yang baru
Itulah impian aku

Korus
Dan bila kau menghilang
Musnah la, musnah impian
Tuk menggapai bintang
Terangi hidup ku
Ku mahu kau tahu
Engkaulah, destinasiku
Dalam ingatanku .. oh oh oh...

Kerana diri ini tak daya lagi
Menempuh hidup yang ku temui
Dan aku, ku tunggu .. oh oh oh
Disitu

Mengharapkan sesuatu yang baru
Itulah impian aku

Ulang Korus

Saturday, April 18, 2009

Akim @ Konsert Minggu 6



{ Download MP3 Akim - Aurora }


Kredit: Klubbkidd.com



Komen & Kritikan 1: Adi Luqman

"...AKIM - AURORA

I personally think that key was a bit low for him. Dia Nampak macam membaca instead of singing. It was definitely not his best performance; in fact it was one of his weakest. He seems uncomfortable and out of place. Poor boy. Have to work harder!

Ad says : This is not your week. Buck up!!!"

Monday, April 13, 2009

Tugasan Minggu #6 - Aurora (Estranged)



Aurora (Estranged)

Aurora oh Aurora
penting kah kamu itu
kenapa aku terbeku

Aurora terlalu disanjungi
telah di tanya mengapa
kutatap berseri berwarna hijau
yg menawan sanubari

walaupun jauh..kamu dekat di hati
pandang aku menanti mu
Aurora kamu memberi, kembali mencari

Aurora oh Aurora
dari manakah kamu
kekal kamu sungguh jauh

Aurora oh Aurora
tidak ada gunimu
sanggup aku tetap menunggu

terdiam kerana berwarna ungu
kuputuskan biar bisu

walaupun jauh..kamu dekat di hati
pandang aku menanti mu
Aurora kamu memberi, kembali mencari

Malam ini aku sendiri
menumpu langit sambil berkata
gembira kamu di sana

nota lutut: lagu rancak lagi.. haihhhh..

Sunday, April 12, 2009

Akim @ Konsert Minggu 5



{ Download MP3 Akim & Farah - Jika Kau Tiada }


Kredit: Klubbkidd.com


Kredit: Sultanmuzaffar



Komen & Kritikan 1: Kudsia - Murai

"...Second on the list adalah Akim dengan lagu Jika Kau Tiada yang dibawakan bersama Farah. Eh? Tudung Farah dah hilang? Nevermind. Itu hal dia. I like Akim's voice (again) and he has potential. Sure, pitching is not perfect 100% but at least he doesn't sound like anyone else in AF right now. Kalau dilatih dengan baik Akim boleh pergi jauh (again, I tak tengok Diari so all these comments pasal ampu ke abenda ke tak tahu and frankly tak kisah). Sayang the ending could have been better, impak kureng. Plus pergerakan sometimes macam Akim unsure of himself and trying to remember how many steps to the left, to the right, kedepan, kebelakang...Anyway enough with "Korean" comments la, dah lapuk dah. Markah potensi yang digunakan: 6.5/10."

Komen & Kritikan 2: Joe Klubbkidd

"...AKIM & Farah - Jika Kau Tiada
Rating : **1/2

Ni serious satu agik lagu aku tak berkenan at all.
But overall, Akim impressed me and kept the song interesting to listen to.
Cuma kesian, sebab rupa dia jambu, ramai terus dismiss him. Tapi kan sebenarnya, kalao banding ngan stok bebudak pelajar laki yang rupa jambu ni dalam sejarah Akademi Fantasia - dia ni actually has talent and a voice which has progressed much in the recent weeks.
Takde la sumbang angsa bagai walaopon rupa jambu, so kira soal rupa tuh bukan handicap patutnya, tapi asset.
Minor problems ngan sora (glad sora dia da tak getar ngan tremolo overdose yang ada sejak dia wat lagu Anak Gembala), tapi memang physically he has the challenge to work on his body language, which makes him look like he's still uncomfortable on stage and also a little problem ngan feel sikit.
A serious contender due to consistency and fan following as well as commercial appeal."

Komen & Kritikan 3: Adi Luqman

"...AKIM feat. FARAH – JIKA KAU TIADA

I like this song. I like this duet. But something is lacking. Hmmm...

Adibah was right. Akim has a beautiful tone but he doesn’t know how to color it. He paints his voice wrongly. Macam suara rempit pun ada. He still needs to work on his gestures and stage movements. Very the keras and very the unnatural. Work harder young boy!

Ad says: Acceptable."

Komen & Kritikan 4: Fiebie - mentallydisturbed

"...Akim & Farah
Tak banyak nak komen pasal lagu ini mungkin sebab la ni tak le sedap mana pun. Tapi bila dok fikirkan Yursi dan Erra Fazira patutnya Akim dan Farah patutnya sound better. They did actually, sebab dorang nyanyi life. Cuba suruh Yusri dan Erra nyanyi life, macamana le rupanya ya.

Tapi one thing for sure, Akim nampak dah sangat selesa dengan stage, dan dia tak kisah pun pergerakan tahap binatang dia tu, sebab dia control the crowd and the crowd loves him. Infact kalau bagi sapa pun duet dengan Akim, orang akan tumpukan kat dia. While the audiens like him, the voters pulak belum boleh terima his charisma, if he has any.



Tapi Akim is always fun to see. And if they said, they are not looking for a singer, they are looking for an entertainer, this budding 18 year old singer can surely entertain.

3 biji buah pear dan 2 batang saderi"

Komen & Kritikan 5: Saniboey - akubimbo

"6. Lagu: Jika Kau Tiada

Penyanyi: Akim & Farah

Asal: Erra Fazira & Yusry KRU

Sama nasib dengan Hafiz dan Mila, bagi aku Akim dan Farah tidak meninggalkan sebarang kesan dengan nyanyian mereka. They were not fantastic but then, they were not bad at all. The song gave a good mood to the crowd and they themselves didn't f**k the song."


Komen & Kritikan 6: Sultanmuzaffar

"Vokal : Tiada peningkatan, persembahan minggu keempat lebih baik. Graf prestasi Akim agak turun naik.

Penghayatan : Agak setara penghayatannya dari minggu keempat, nampak bersungguh-sungguh.

Pergerakan : Menunjukkan peningkatan yang sangat ketara.

Elemen Hiburan : Chemistry pasangan ini menjadi elemen hiburan selain tarian Akim yang melucukan. "


Komen & Kritikan 7: Mr Manager

"Another pairing that worked well. Akim was straight in with emotions and all though Farah took her time warming up. They pushed the levels up as they worked their way through the song. He was pretty much in tune. So was she. Their voices blended well. But it still came across as lacklustre, lacking real chemistry.

3 STARS TO AKIM"


Komen & Kritikan 8: Badrul - Murai

"Akim (Jika Kau Tiada)

1. Better dressing. Akim nampak kemas and yet trendy.

2. Walaupun lagu duet, Akim tidak tenggelam dengan Farah dan nampak dia sentiasa lead the way.

3. Nyanyian macam lagu mereka berdua.

4. Movement improve banyak (walaupun I masih rasa nak bedung tangan dia muahahaha)

5. Akim nampak sangat comfortable.

6. Banyak dah nih I afundi si Akim nih."

Saturday, April 11, 2009

AKIM Family & Fans 2nd Weekly Concert Gathering!


TEMPAT
Kafe Stadium Bukit Jalil

TARIKH
11 april 09, sabtu

MASA
5 ptg

ACARA
makan-makan & beramah-mesra!
*mama akim akan masak juadah bawak dari johor! huhu!

Friday, April 10, 2009

Kritikan Ikhlas Ayah Untuk Akim AF7

Dipetik dari www.Murai.com.my
Teks oleh Razif Rosdi

Foto Mazlan Yunos


Tahun ini, gelaran pelajar lelaki paling muda Akademi Fantasia 7 (AF7) dipegang oleh jejaka kacak dari Selatan iaitu Afiq Akim Ahmad atau Akim, 18. Anak muda yang baru saja ditransformasikan gaya rambutnya pada konsert minggu lalu dengan gaya lebih kemas dan diumumkan sebagai pelajar terbaik minggu yang sama.

Untuk mengenali dengan lebih dekat siapa Akim sebenarnya, murai.com.my berjaya menghubungi ayahnya, Ahmad Sulaiman yang tidak lokek berkongsi cerita anak ketiganya itu.

"Akim seorang yang periang dan peramah. Walaupun orang nampak dia agak agresif dalam akademi tapi hatinya lembut. Malah, Akim bukannya orang yang suka cakap belakang. Kalau dia tak puas hati dia akan terus luahkan isi hatinya itu. Tapi dia memang mudah mesra," ujar ayah Akim.

Selain itu, Pak Ahmad juga ada kritikan tersendiri untuk anaknya memandangkan dia sebelum ini pernah bergelar penyanyi di usia mudanya.

Pak Ahmad berkata, dia tertarik dengan prestasi anaknya menyanyi di pentas. Namun, dia akuinya anaknya itu masih belum pandai mengawal mikrofon ketika mendendangkan lagu rancak yang memaksanya untuk menari.

Sementara itu, Pak Ahmad mengakui bahawa Akim adalah anak saudara kepada penyanyi 1980-an dan 1990-an iaitu Sofie S serta pemain bass kumpulan Mega iaitu Mat Mega atau nama sebenarnya, Mohamad Sulaiman.

"Akim tak pernah ada sesiapa saudara mara yang pernah masuk AF sebelum ini. Dia bukanlah sepupu Fitri AF2 seperti yang digembar-gemburkan. Namun, dia memang ada pertalian dengan Mat Mega dan Sofie S. Mereka berdua ini adalah adik saya," katanya.

Ditanya mengenai harapan si ayah untuk anak terunanya itu, beliau menjawab:

"Saya harap Akim boleh sampai ke final. Saya tak kisah orang nak cakap apa tentang anak saya. Saya dah ada pengalaman macam ini oleh sebab adik saya 2 orang dulu juga artis.

"Terus-terang saya suka AF sebab perkataan akademi. Segala macam tentu ilmu nyanyian boleh dapat dalam akademi. Tapi kalah menang saya tak kisah. Kalau ada rezeki Insya-Allah dia boleh berjaya. Apapun, terima kasih kepada semua peminat Akim yang banyak menyokongnya," kata Pak Ahmad.



Menarik tentang Akim sekeluarga...
1. Anak muda yang aktif sukan dan suka bermain bola sepak. Dia pernah mewakili sekolah untuk peringkat MSSN.
2. Selain bola sepak, Akim juga pernah mewakili sekolah ke Sabah untuk sukan sofball.
3. Walaupun tarian sering dapat kritikan, Akim pernah menjadi penari zapin sewaktu di sekolah rendah.
4. Memandangkan Akim baru tamat SPM, famili sudah merancang untuknya sambung belajar. Ayah Akim tak halang anak
menyanyi asalkan pelajaran tidak diabaikan.
5. Tidak dinafikan Akim mendapat bakat nyanyian dari ayahnya yang pernah menjadi penyanyi untuk Kumpulan
Pancaragam Adik Beradik pada tahun 1978..
6. Ayahnya juga pernah menjadi artis residen untuk Radio Malaysia Johor.
7. Kalau Akim menyertai AF ayahnya pernah menyertai Bintang RTM.
8. Akim juga sangat rapat dengan Mat Mega dan Sofie S yang pernah merakamkan banyak album.
9. Ayah Akim kini bertugas sebagai penyelia di Pusat Pos Laju, Larkin, Johor Bahru.
10. Akim merupakan anak ketiga dari 4 orang adik-beradik. Dia mempunyai seorang abang, kakak dan adik lelaki.
11. Sebelum ini Akim pernah bersekolah di Sekolah Johor Jaya.
12. Akim tidak merokok dan inilah petua ayah Akim jika mahu jadi penyanyi jangan merokok.
13. Akim juga pandai berlawak dan mempunyai kawan yang ramai.
14. Akim adalah penyeri di rumahnya. Ketiadaannya membuatkan rumahnya sunyi sepi.
15. Akim seorang penyayang dan sangat rapat serta rajin berborak dengan ibunya.

Monday, April 6, 2009

Tugasan Minggu #5 - Jika Kau Tiada (Yusry & Erra Fazira)



Jika Kau Tiada (Yusry & Erra Fazira)

suatu ketika dahulu
ku tersesat dalam hidup
sehingga muncul menjelma rasa sayang kepadamu

rupanya inilah cinta
nikmatnya baru ku rasa
tak terbayang bagaimana hidup jika kau tiada

jika kau tiada
pada siapakan ku dendang syair cinta
dan dakapan mana harus ku bersandar
meraih kasih yang ku perlu
jika kau tiada
wajah siapa harus ku tenung bila mencari ketenangan
arakian suara siapakah kan membisikkan kata -kata cinta

tak tersusunnya kata
azimat kau kau bawa pastinya ku kan sengsara oh..jika kau tiada

chorus
takku kenal cinta sebelum kau hadir tak ku tahu erti rindu
kini doa ku termakbul ..ku tagih cinta mu selalu
walau ramai ku kenali tiada seikhlasmu kasih
kalam sayang kau ku cinta
hanya nyawa kan bisa memisahkan kita..mamisahkan kita

jika kau tiada
hilanglah bintang di langit yang berkelip memelita malam yang hiba
hilanglah keajaiban didunia
jika kau tiada
sentuhan siapa yang mampu menyembuh luka dihatiku
lantarannya tawar naluri hati untuk jatuh cinta lagi..
jikalau ku termampu memiliki dunia
pastinya ku kan sengsara oh jika kau tiada

(ulang chorus)

akimfan.blogspot.com @ AKSI #5

KREDIT: Juan Danza & majalah AKSI AF

Diari Harian Akim @ Minggu 5

Gaya Persembahan
Selasa, 7 April 2009

Masuk Akademi & terus wat exercise lepas tu wat Menuju Puncak then baru makan
Kelas vokal ngan Cikgu Shafie & cikgu Siti
Break for lunch & pas lunch Cikgu Shafie panggil untuk dengar lagu
Kelas cikgu Ida The Gorgeous
Kelas baru. Ini kelas untuk membincang tentang gaya persembahan yang akan dilakukan oleh student pada Sabtu ini
Kelas cikgu Aris & sorang-sorang dia panggil untuk tengok idea student
Kelas tutup



67KG!
Isnin, 6 April 2009

Masuk Akademi timbang berat. Berat badan aku naik 67kg and lepas tu mamam..
Dapat lagu tugasan baru & aku dapat lagu Jika Kau Tiada. Urm.. k la besh la lagu tu.. pastu tengok perfomance minggu lepas. Makan tengah hari tibe-tibe Arie nie Brad Pit ley cakap lak.. hahaha
Kelas Miss Ida The Gorgeous
Kelas tarian Cikgu Aris
Alek asrama



Segala Kesungguhan Terbalas
Ahad, 5 April 2009.

Masuk akademi dan makan. Kelas Cikgu Fati dan minggu nie besh giler aku dapat jadi pelajar cemerlang. Segala kesungguhan aku terbalas gak. Best dapat gi tengok F1 aku ajak Yazid, Qhaud, ngan Aril. Mi Sedap wat competition memasak untuk student. At last diorang datang bawak awek 2 orang.. Cun giler. Kemas pastu siap gi tengok F1. Sampai Sepang teruja giler. Memang first time gi sane. Race start and best tengok F1 dekat-dekat.

Sunday, April 5, 2009

Akim @ Konsert Minggu 4



{ Download MP3 Akim - Destinasi Cinta }


Kredit: SultanMuzaffar




Komen & Kritikan 1: Sultan Muzaffar

"...AKIM – Destinasi Cinta

Amat meyakinkan dan saya lihat banyak peningkatan yang ditunjukkan oleh Akim. Persembahan vokalnya baik. Begitu juga dari aspek persembahan pentas. Saya harus akur dengan apa yang diperkatakan oleh Datuk Siti Nurhaliza yang mana beliau melihat tumpuan Akim ditumpukan kepada vokal dan pergerakannya lebih berhati-hati. Walaupun pergerakan tariannya tidak begitu selari dengan penari latar, namun ia satu percubaan yang terbaik diberikan oleh Akim. Persembahannya di bahagian pertama, kedua dan korus dirancang dengan baik. Selepas korus, Akim mengulangi gerak-gerak badan lamanya yang dia sudah biasa. Mungkin kerana sudah terlalu penat mengingati gerak yang perlu diikut. Saya rasa saya mahu melihat Akim membawakan lagu balada atau pun lagu rancak kerana keupayaan vokal ada pada Akim begitu juga elemen hiburan untuk melihatnya menari. Saya berharap dia akan diberikan tugasan yang lebih mencabar minggu depan."

Komen & Kritikan 2: Badrul - Murai

"...Akim (Destinasi Cinta)

Wow! I'm impressed with tone suara Akim yang semakin lama semakin mendapat tempat in my ears and my heart. Walaupun movement dia masih nampak macam robot tapi tidak janggal macam selalu. I love his vocal dan dia maintain stamina dia dari awal sampai habis lagu. Seriously, as though Akim baru jer masuk dalam competition nih. Persembahan dia malam nih I akan ingat.

Badrul's weekly word: "Akim" - adalah seorang yang anda patut berikan perhatian untuk menjadi salah seorang finalis dalam Akademi Fantasia musim ketujuh."

Komen & Kritikan 3: Kudsia - Murai

"...Seorang lagi pelajar lelaki membuat persembahan - Akim. Destinasi Cinta menjadi lagu persembahannya and you know what? I like the fact that setiap minggu Akim mencuba sesuatu yang baru, this week, it was his hair. This boy can go far, sebab he understands that seseorang penghibur constantly needs to re-invent himself to stay interesting and relevant. Akim nampak like he was having fun. Oops - did he just forget the words or was it the mike yang tak tangkap? Anyway I setuju dengan Adlin, koreografi malam ni untuk Akim agak kekok. Still I liked him tonight. Markah potensi yang digunakan: 6/10."

Komen & Kritikan 4: Aunty Jade @ MrManager's Blog

"...Akim

You know in the mid 80s there was a very stylish performer named Vanilla Ice. Well Akim embodied Mr Ice’s steely demeanour and penetrating gaze. However, too bad for Akim he is gawky, lacks any co-ordination and just about 20 pounds underweight – probably from missing too many PE classes in his youth? Aunty Jade is drawn to his potential though, and he would wear his clothes a LOT better if he FILLED them. 100 push-ups a day Aunty Jade says..."

Komen & Kritikan 5: Vernon - MrManager

"...GEGIRL! As much as I thought AC's jibe was a little embarrassing for Akim, I must agree that it tickled me. And how did Akim do with the song? Put it this way. Every drag queen in the hall and watching at home were singing along with him! And that means Akim sold the song hook, line and sinker! Technically almost flawless, but his physical moves really need working on. Having said that, I can't help feeling that the entire performance was hadek hadek sangat. Makan hati Roslan Shah.

4 STARS"

Komen & Kritikan 6: Fiebie - mentallydisturbed

"...AKIM – Destinasi Cinta

Kenapa kita tengok muka dia kan, lama-lama rasa muka dia macam pelakon drama yang selalu belakon kat cerekarama tu. Alah yang pernah berlakon dengan Raja Azura berebutkan laki, pastu dia jadi gila sebab dia kurang ajar ngan mak dia, pastu dia baling nasik goreng kat mak dia tu. Tak ingat lak nama.

Suara abang ni biasa je, tapi show dia macam best lak tengok. Dia ada stage presence. Walaupun kongkang dia masih nampak lagi, tapi dia jenis selamba badak dan dia tak terlalu berkira dalam pergerakkan dia macam pelajar-pelajar lain. Jadi dia nampak natural walaupun pelik. Persembahan dia nampak Ikhlas dan nampak dia begitu enjoy dengan lagu yang dia nyanyikan.

Tapi boleh tak sapa-sapa suruh dia pasang balik misai dia, sebab nampak pelik lah tengok mulut dia boleh jadi tempat letak hanger baju tu. Rasanya dia nampak lagi cute dengan misai tu.

Kita kasi abang ni 4 batang saderi dan satu biji tomato."

Thursday, April 2, 2009

1st GAFIM @ AKIM FC Gathering

Gathering pertama GAFIM @ AKIM FC akan diadakan pada hari Sabtu ini, bersamaan dengan 4 April 2009.
Setelah dipersetujui, 1st gath Akim FC bersama keluarga Akim akan berlangsung pada:

Masa: 5 petang
Tempat: Cafe Kompleks Sukan Bukit Jalil

p/s: Apa kata kita wat pot luck sekalik? bawak la benda leh kunyah2...

Kredit: Opahcikcur @ Forum Cari.

Sunday, March 29, 2009

Tugasan Minggu #4 - Destinasi Cinta (Dato' Siti Nurhaliza)



Destinasi Cinta (Dato' Siti Nurhaliza)

Di Hati Yang Mana
Ku Temu Cinta Terindah
Kau Berikan Ku Jawapan
Tiada Lagi Persoalan

Sambut Cintaku Ini Sayang
Berselimutkan Kasih Kita
Di Ruang Hatiku Yang Terpencil
Mekar Cinta Kita Yang Akhir

Chorus

Kini
Menuju Ke Destinasi
Puncak Cinta Tertinggi
Aku Menunggumu
Aku Takkan Jemu
Kerna Cinta Itu
Termanis Bagiku

Verse 2
Mimpiku Semalam
Kau Hadir Bersama Cinta
Kau Lukiskan Dua Hati
Lambang Kasih Sayang Sejati

Kau Datang Bersama Sinar
Menyuluh Hatiku Yang Pudar
Kini Semua Kembali Berseri
Bila Kau Hadir, Ku Damba

Ulang Chorus

Bridge

Matahari Masih Jingga
Menyala Cinta Bagai Bara
Perjanjian Kita Berdua
Kekal Selama
Berdua
Berdoa
Bersama
Sayang…

Ulang Chorus

Diari Harian Akim @ Minggu 4

Kelas Ngan Joe
Rabu, 1 April 2009

Masuk akademi n sarapan. Makan nasi dagang. Sakit perut tu makan nasi dagang tak sedap lak tu
Practise sendiri, cikgu masuk lambat sket ini hari
Cikgu Siti datang semua pelajar kena nyanyi one by one. Lps tu cikgu syafi dtg dia amek dak2 pompuan g kat klas vocal. Tetiba ada amy search kat dalam bilik tu
Kitorang makan ngan Amy Serach, bes lorh dia citer.
Pengetua memberi kata2 untuk minggu ini dan dia mahu kita lebih baik dari minggu lepas
Kelas vocal bersambung
Kelas Cikgu Aris
Kelas ngan Joe ada soal jawab n Bob ade datang untuk beri pendapat tentang vocal



Aku Dah Ok Dah
Selasa, 31 Mac 2009

Masuk akademi exercise ngan cikgu Aris penat giler2 siot
Sarapan & gi masuk kelas vokal. Tetiba time kat kelas vokal cikgu Siti masuk n panggil aku. Mule2 train kat hall n pastu dia ajak train kat bilik pengakuan n then cerita pasal Hafiz.. urm.. aku dan ok dah urm..
Kelas ngn pengetua n kitorang ada guess iaitu Chef Riz
Kelas Cikgu Ida
Kelas Cikgu Aris pastu dia ajar aku step untuk lagu aku yang beshnya dia cakap yang menari untuk lagu aku pompuan yang cantekk tu.. HAHHAHAHA



Aduyai
Isnin, 30 Mac 2009

Masuk akademi dan sarapan
Bincang dengan Cikgu Siti tentang perkara-perkara yang berlaku pada minggu lepas
Dapat lagu kena nyanyi lagu Datuk Siti Nurhaliza. Aduyai
Flashback untuk konsert minggu lepas
Makan tengahari
Kelas cikgu Ida The Gorgeous
Kelas Cikgu Aris
Kelas Tamat



Iklan Denim
Ahad, 29 Mac 2009

Bangu mandi
Masuk akademi
Pihak produksi keep the promise n give us Mcdonald set. Uh happy giler! TQ Astro!
Tengok PGLM kat dance floor. Best giler!
Kelas cikgu Fatimah
Marigold punya nutritious datang
Wat iklan denim
Maybelline punye wakil datang bagi penerangan
Sambung kelas cikgu Fatimah
Sambung PGLM
Balik tidur

Saturday, March 28, 2009

Akim @ Konsert Minggu 3



{ Download MP3 Akim - Anak Gembala }


Kredit: Klubbkidd



Komen & Kritikan 1: Vernon - MrManager

"...AKIM (gambar hilang, kena minta balik dari photographer, bawak bersabar peminat peminat)

Satu lagi first note hancur berderai nun ke Pakistan siap bekal balik roti canai sepuluh bungkus untuk Hafiz dan Isma. Akim's main problem is that he needs to learn to control his pitch and not follow in Obri's footsteps and go to the Sahara desert in search of camels. Teachers, you really need to solve tuning problems. Sakit telinga tau. Technique-wise, he is already showing progress. Nice open throat tone and a very forward projection. His performance was energetic but contrived. Apa itu contrived? Contrived means trying very hard but not exactly getting it right. Akim needs to work more with Cikgu Aris and Cikgu Ida on feeling the stage.

2 STARS"

Komen & Kritikan 2: Joe Klubbkidd

"...Akim
Anak Gembala

Rating : ***
Akim perform elok lagi minggu ni dari minggu lepas. Seperti Yazid dan Aril, aku nampak dan mendengar perubahan yang ketara dari persembahan dia.
Issues ngan his opening note, which is a recurring problem, tapi performance dia memang menghiburkan, walaopon masih ada ruang lagi dia nak perkembangkan kemampuan dia dari segi penghayatan.
Secara keseluruhan, dia banyak kena belajar lagi dari segi memasukkan jiwa dia sendiri ke dalam sesebuah lagu.
Not too impossible, and Akim is really starting to shape up as a real competitor."

Komen & Kritikan 3: Murai - Badrul

"...Akim (Anak Gembala)
I like Akim punya take on this song eventhough this is one of Allahyarham Sudirman's not-so-memorable song. His movement was better coordinated. Persembahan Akim adalah persembahan pertama untuk konsert ketiga nih yang I beri perhatian sampai habis. Prof. Khairil comment kata Akim should add more colour to his voice. I nak cakap kat Prof. Khairil that Akim punya colour semua dah pergi kat pakaian dia.

Note to myself: Blue (pants), Red (T-shirt), Silver/Gold (jacket) and White (belt) should only be seen on the christmas tree. Any other tree pun tak patut ada banyak warna macam tuh sekali, ni kan pulak pada manusia!"

Komen & Kritikan 4: Murai - Kudsia

"...Akim pula membawa lagu Allahyarham Sudirman - Anak Gembala. Ok, Allahyarham Sudirman ni (and WHY hasn't anyone given him a post-humous Datukship...kalu Shah Rukh Khan boleh kita bagi, we should give one to Allahyarham Sudirman Hj Arshad) kalau lagu asli memang suaranya boleh membuat kita mengalirkan air mata. Gerimis Di Lautan is a GREAT example of the beauty of Sudirman's voice. Anak Gembala lagu yang boleh dikira rancak and I'm very curious as to how Akim will deliver this song tonight. Ya memang betul kata Dato' Khaty - note pertama "ooo" tu memang Akim kantoi, sebab salah masuk key, tapi he recovered very fast and nampak macam Akim betul-betul enjoy lagu tersebut. One of the better performances tonight. AC berkata-kata. Ler. Lagi-lagi perkataan TRANSFORMASI. Hello ASTRO - OVERKILL! Cukuplah suruh AC cuba yakinkan kami ini transformasi, itu transformasi, let us viewers make up our own minds la..."

Monday, March 23, 2009

Tugasan Minggu #3 - Anak Gembala (Sudirman)



Anak Gembala (Sudirman)

Ooo akulah anak gembala
Merentas segenap desa
Ke gunung padang dan lurah
Dari pagi hingga senja
Berbekalkan tongkat rotan
Rotan jati dari hutan
Aaaa
Aaaa

Ooo akulah anak gembala
Merentas sungai dan rimba
Beginilah tiap masa
Tapi hatiku gembira
Bertemankan kambing tua
Lembu jantan dan betina
Aaaa
Aaaa

Ibu, sangat sayang kepadaku
Membekal pengat dan susu
Untuk mengalas perutku
Ayah memberi seruling tua
Untuk menghiburkan hati
Bila terasa sunyi

Ooo tiada siapa yang tahu
Nun jauh tinggi di gunung
Buah hatiku menunggu
Gembala seperti aku
Dia suka kepadaku
Aku suka kepadanya
Aaaa
Aaaa

Sunday, March 22, 2009

Diari Harian Akim @ Minggu 3

Malu Giler
Khamis, 26 Mac 2009

Masuk akademi dan sarapan.
Exercise ngan Cikgu Aris.
Kelas vocal.
Makan tengah hari.
Kelas vocal dengan tarian.
Presentation bengang siot time wat tu.. Ish malu giler.. Presentation abis siap gi sound check.
Sampai tempat sound check and abis sound check pukul 1am.



Dominic Pakar Penafasan
Rabu, 25 Mac 2009

Masuk akademi.
Kelas dengan Dominic pakar pernafasan.
Sarapan.
Kelas dengan Cikgu Siti dan Cikgu Shafi.
Makan tengah hari.
Sambung kelas Cikgu Siti dan Cikgu Shafi.
Kelas tarian Cikgu Aris.
Makan malam.
Kelas dengan Joe.



Belajar Bercerita
Selasa, 24 Mac 2009

Masuk Akademi dan sarapan.
Kelas vokal Cikgu Siti & Shafi sampai kol 12.45 tengahari.
Makan tengahari.
Kelas dengan Principal menonton VCD tentang tokoh-tokoh industri hiburan.
Kelas Miss Ida belajar bercerita dengan baik.
Kelas Cikgu Aris.
Makan Malam.
Sambung kelas.
Kelas Bersurai.



Kelako
Isnin, 23 Mac 2009

Masuk kelas dan sarapan
Kitorang berlakon jadi cikgu-cikgu dan principal..hahaha kelako
Preview konsert. Terok la persembahan aku.. humph
Kelas Miss Ida The Gorgeous
Kelas tarian Cikgu Aris



Frust Lagu Tak Tau
Ahad, 22 Mac 2009

1100 - Bangun dan sarapan
1230 - Masuk akademi
1300 - Kelas Cikgu Fati
1400 - Principal bagi lagu. Frust lagu tak tau…aduyai
1700 - Minum petang
1730 - Jamming
1900 - Makan malam
2000 - Balik dorm

Akim @ Konsert Minggu 2



{ Download MP3 Akim - Medley "Satu" & "Buronan Cinta" }


Kredit: Klubbkidd



Komen & Kritikan 1: Sultan Muzaffar

"...Saya melihat persembahan Akim sebagai satu perjalanan transformasi. Dia berada di landasan yang betul dari aspek vokal tetapi masih banyak kurangnya dalam aspek pergerakan dalam persembahannya. Persembahan Akim membuktikan sememangnya sukar untuk membawakan lagu medley lebih-lebih lagi untuk menyampaikan emosi kedua-dua lagu tersebut yang nyata berbeza. Akim memulakan persembahannya dengan lagu Satu diikuti dengan lagu Buronan Cinta dan kembali semula kepada lagu Satu. Emosinya sepatutnya turun naik tetapi kurang berjaya disampaikan dengan baik dan tidak dibantu oleh pergerakannya di atas pentas. Tiada keserasian pada nyanyiannya dan pergerakannya menjadikan persembahannya agak jelik kerana kurangnya bantuan dari aspek kosmetik dalam satu persembahan. Saya lebih suka sekiranya Akim memegang mikrofon dalam lagu Satu agar pergerakan tangannya lebih terkawal. Saya mahu melihat Akim serius dalam kelas tarian dan lakonan untuk lebih memberikan persembahan yang lebih bermakna dari sudut visual. Begitu juga dengan Qhaud yang saya harus akui dia berjaya menguasai pentasnya dengan baik selain memperlihatkan kehebatan vokalnya. Saya suka dengan idea-idea kecilnya yang memberikan sedikit elemen hiburan dalam persembahannya. Melihatkan kecemerlangannya, tenaga pengajar sebulat suara menganugerahkannya Pelajar Cemerlang Minggu Kedua. Saya anggap kedua-dua pelajar ini sebagai satu transformasi yang positif untuk menjadi lebih baik."

Komen & Kritikan 2: Joe Klubbkidd
"...AKIM
Satu/Buronan Cinta
Rating : ***

A little shaky, but overall I think Akim did quite well. He's showing more potential vocally. It helped dia dapat lagu yang kuat cam Satu, but t his credit he did well enough to impress me despite dia ni kekadang perangai main-main.

His body language masih kekok sikit like most of the kids, tapi takde la sampai apa Edrie cakap sampai tarik mic pun dia kritik unprofessional bagai until dikatakan performance tak ok pas.

Bab Yusni Hamid... aku no komen. I mean, she called him 'Afik' for crying out loud. Heh... merasalah!

Agreed more with Adlin in terms of physicality. Spot on bab pemerhatian tuh. And I think that's the keyword for this season sebab most of the pelajar are still finding body language something that's natural to them."

Komen & Kritikan 3: Fiebie - mentallydisturbed

"...AKIM
Satu (Dewa 19)
Buronan Cinta (The Lima)

Cute kan dia. Sebab dia cute tak leh komen lebih-lebih. Akim langsung tak boleh bawak lagu Dewa 19 sebab suara dia terlalu lembut dan tak cukup projection. Dengar macam takde power langsung dan sedikit menyakitkan telinga. Pitching mengarut kelaut gila. Tak yah lah cerita pasal dinamik ke lenggok ke memang takde langsung. Dia pulak nampak macam tak sabar-sabar nak nyanyi lagu Buronon Cinta yang lebih mudah sikit untuk dia, tapi tetap takde voice projection. Paling tak tahan tengok dia punya body movement pelik sungguh. Kongkang gila memang tak leh menari sebab takde body rhytm langsung. Masa ubah lagu tu dia punya feel fake gila. Feel yang direherse.

verdict : Haramjadah kau suka main-main kan budak ni. Dalam sekolah main, tengah buat persembahan pun memain. Tak serious, 1 pasang selipur jepun dan babab montot dia 12 kali."


Komen & Kritikan 4: Badrul - Murai

"...(Akim Satu / Buronan Cinta)
Apa yang boleh dikatakan, control suara Akim lebih bagus. Tapi I boleh kata jugak that dia tak dapat beri hundred percent. I salahkan 'Menuju Puncak' di letakkan di awal persembahan. I don't think akim sempat ambik nafas pun sebelum persembahan dia bermula. Habis jer 'Menuju Puncak' nak berlari ke belakang stage untuk tukar pakaian, which they only have five minutes during the commercials. Tone akim memang sedap untuk lagu 'Satu' tapi dia masih tak dapat nak gabungkan tarian (or persembahan) dia dengan nyanyian untuk lagu 'Buronan Cinta'. Nampak tarian dia a little bit off and weird. Transisi dari satu lagu ke satu lagu pun agak kelam kabut. Tapi dia antara yang nampak layak berada di Akademi Fantasia."

Komen & Kritikan 5: Kudsia - Murai

"...AKIM menjadi pelajar pertama malam ini dan gabungan SATU/BURONAN CINTA menjadi medley persembahannya. AND HE SHAVED! Alhamdulillah. Maybe someone heard me say he ought to ?(Eleh perasan ha ha ha). It's not easy being the first. Nervous giler, for sure. Dan malam ni Akim mencuba but not enough.

Akim mendapat secara majoriti kritikan yang negatif, tapi saya setuju dengan Adlin bcs he identified Akim's weakness dengan tepat. Vocally, however, Akim boleh memperbaiki tekniknya. Saya percaya Akim jika bertahan di Akademi dapat menjadi seorang penghibur yang berkualiti, but he needs to work harder."

Komen & Kritikan 6: Vernon - MrManager

"...AKIM
Satu/Buronan Cinta

Critique: Akim started off well. His tone was well placed and forward and his pitching was fairly in tune. Nice diaphragmatic singing. He kept my attention with his convincing rendition of Satu. When he went into Buronan Cinta, he began to crumble. His energy markedly dropped and his breathing went out the window. The transition just didn't work for him. His 'trademark' moves emerged and grossed me out. They just didn't come across as natural.

2 STARS"

Monday, March 16, 2009

Tugasan Minggu #2 - Satu (Dewa 19) & Buronan Cinta (D Lima)



Satu (Dewa 19)

Aku ini adalah dirimu
Cinta ini adalah cintamu
Aku ini adalah dirimu
Jiwa ini adalah jiwamu
Rindu ini adalah rindumu
Darah ini adalah darahmu

Korus:
Tak ada yang lain selain dirimu
Yang selalu ku puja
Ku sebut namamu di setiap hembusan nafasku
Ku sebut namamu, ku sebut namamu

Dengan tanganmu aku menyentuh
Dengan kakimu aku berjalan
Dengan matamu aku memandang
Dengan telingamu aku mendengar
Dengan lidahmu aku bicara
Dengan hatimu aku merasa

Ulang Korus





Buronan Cinta (D Lima)

Banyak sudah yang menegur
Nanti aku kan tersungkur
Dengan gaya ku menggoda
Setiap perempuan di mata

Tapi dunia cukup besar
Untuk simpan rahasia
Sudah terjerat baru terasa bagai
Oh..

Reff:
Oh buronan cinta
Terjepit di antara
Dua pacar berbeda
Pada waktu yang sama

Yang kiri belum tutur
Kanan juga begitu
Lebih baik ku lari
Cari pacar yang baru

Aduh.. aku buronan cinta
Aduh.. aduh..

Puas si cari gadis sempurna
Tapi belum ku jumpa
Semua punya kekurangan
Jadi ku tambah pilihan

Bagaimana mereka tahu
Semua rahasiaku
Demi kebebasan biarlah bergelar
Oh..

Kembali ke Reff

Aduh.. aku buronan cinta
Aduh.. aduh..
Ku buronan cinta

Sampai kapan ku begini
Ku sendiri pun tak pasti
Mungkin ku begini sampai ke tua

Oh.. oh oh oh oh.. aku..

Kembali ke Reff

Diari Harian Akim @ Minggu 2

Performance Kedua
Sabtu, 21 Mac 2009

1030 - Bangun dan kemas beg
1100 - Mandi
1230 - Gerak ke tempat perform
1400 - Sampai makan tengahari
1500 - Training menuju puncak
1600 - Mandi dan terus pergi make up dan pakai baju
1800 - Pergi photo shoot
1900 - Make up check
2000 - Standby
2100 - Malam performance start



Persediaan Terakhir
Jumaat, 20 Mac 2009

0830 - Masuk akademi dan sarapan
0900 - Exercise ngan Cikgu Aris
1030 - Presentation kat principal
1230 - Siap untuk pergi solat Jumaat dan pergi ke tempat rehearsal
1500 - Sampai tempat perform
1530 - Buat training menuju puncak
1700 - Make up dan pakai baju
1900 - Make up check
2100 - Start rehearsal



Sound Check!
Khamis, 19 Mac 2009

8.30 pagi – masuk akademi dan sarapan
9.00 pagi – exercise ngan wat menuju puncak
1100 pagi – kelas vokal
1.00 pagi – makan tengahari
1.30 petang – Adam dating tengok Aril punye perform
2.00 petang – Nubhan datang untuk tengok Obri perform dan beri komen
4.00 petang - kelas Miss Ida The Gorgeous
6.00 petang - Interview untuk lagu
7.00 petang – Balik siap untuk sound check



Guideline Dari Cikgu Aris
Rabu, 18 Mac 2009

0900 - Masuk akademi dan sarapan
0930 - Exercise panaskan badan
1000 - Kelas vokal dengan cikgu Shafi
1245 - Makan tengahari
1300 - Aku tertidur sampai pukul 1400
1400 - Kelas vokal Cikgu Shafi ngan Cikgu Siti. Aku practice ngan Cikgu Shafi dan esok ngan Cikgu Siti
1700 - Kelas Cikgu Aris. Sorang-sorang perform depan dia dan dia akan bagi guideline untuk mantapkan persembahan
2000 - Sambung siapa yang belum perform
2100 - Practise tarian menuju puncak
2130 - Kelas tamat



Terlebey Suda
Selasa, 17 Mac 2009

8.30 – masuk akademi dan sarapan
9.00 – start kelas cikgu aris & perfectkan tarian Menuju Puncak
10.00 – mesyuarat tergempar. Rini down disebabkan percakapan Qhaud yang baginya kasar tetapi tak la kasar. Rini jek yang over lebih. Bak kata Stacy, terlebey suda.. hahaha
11.00 – kelas vokal cikgu Shafi tetapi sorang-sorang dipanggil untuk train vokal sebab time tu ada kelas ngan Cikgu Aris
1.00 – makan tengahari
2.00 – Kelas dengan pengetua
2.30 – Bertemu dengan pelakon Sayang You Can Dance iaitu Dafi ngan Nani. Best giler tapi frust lah abang Sidi tak dapat peluk dan pegang Nani. Hahaha
3,30 – kelas dengan Ida The Vogue
5.00 – kelas dengan cikgu ida
7.00 – makan malam



Tugasan Lagu Baru
Isnin,16 Mac 2009

0830 – Masuk akademi dan sarapan
0900 – Kitaorang jamming beramai-ramai
1000 – Preview and discuss pasal konsert lepas
1300 - diberi tugasan lagu baru
1330 – Makan tengahari
1400 – Kelas vokal
1700 – Kelas menari sampai pukul 10 malam



Tak Dapat Gi Spa
Ahad, 15 Mac 2009

10.00 – Sarapan
12.00 – Masuk akademi
1.00 – Makan tengah hari
2.00 – Kelas Cikgu Fatimah, aku sebab Sidi dapat ikut Hafiz g spa hahaha…tapi takper miggu depan turn aku lak pilih orang untuk g tempat reward…kuang3x..
5.00 – Kelas bersurai
7.00 – Makan malam
8.00 – Balik dorm



Konsert Pertama
Sabtu, 14 Mac 2009

10.00 pg - Sarapan
12.00 tgh hari – Pergi ke tempat konsert
2.00 ptg – Makan tengah hari
4.00 ptg – Make up
5.00 ptg – Siap pakai baju
6.00 ptg – Photo shoot
7.00 ptg – Make up check
9.00 mlm – Start konsert
12.00 mlm – Konsert habis

Saturday, March 14, 2009

Akim @ Konsert Minggu 1


{ Download MP3 Akim - Hatiku Kau Luka }


Kredit: Klubbkidd



Komen & Kritikan 1: Joe Klubbkidd
"...AKIM - Hatiku Kau Luka

Rating : **
Sayang.... Akim performed better than I expected, but not up to par with his potential. Kalao ikutkan, dia nih easily can be one of the best boys in the competition dengan pakej yang ada pada diri dia.

Kalao dia lebih fokus pada pembelajaran, aku yakin persembahan dia sudah lebih menyengat. All in all he did well enough."

Komen & Kritikan 2: Sultan Muzaffar

"...Akim dan Zizi saya letak di pertengahan. Kedua-duanya mempunyai kelainan vokal yang masih banyak kelemahan yang perlu dibaiki. Di situ letaknya kelas vokal untuk melatih pelajar mengaplikasikan apa yang dipelajari untuk menjadikan yang biasa itu satu luar biasa. Bezanya Zizi lebih berani di atas pentas berbanding Akim. Jika mereka dilatih, saya pasti Akim akan memiliki kedua-duanya sekali sekaligus menjadikannya lebih lengkap. Sayang sekali kerana Akim mempunyai tone vokal yang lebih sedap berbanding bekas pelajar Akademi Fantasia musim lalu. Jika kena gaya dan lagu yang bersesuaian dengan vokalnya, di tambah dengan elemen lain dalam seni persembahan pasti persembahan Akim lebih menjadi. Sementara Zizi, walaupun ada yang kata persembahannya lebih baik dari penyanyi Elyana, namun saya tidak terpaku di depan TV menonton persembahannya tadi."

Komen & Kritikan 3: Ajami Hashim

"Bagi saya, gubahan semula oleh Acis untuk lagu-lagu Hatiku Kau Luka (Akim) dan Jeritan Batinku (Obri) sangat baik kerana berjaya men-terkini-kan lagu itu sesuai dengan umur kedua-dua pelajar.. walaupun agak dikritik oleh Pengkritik Tetap pemilihan lagu-lagu itu, tetapi saya suka kerana sekurang-kurangnya budak-budak tu mengangkat semula popularitinya dalam rentak persembahan ala remaja.. namun apabila 'pemilihan' lagu-lagu evergreen itu dipertikaikan seolah-olah mengundang kekeliruan kepada para pelajar dan saya sendiri iaitu - apa salahnya mereka menyanyikan semula dengan rentak dan kesesuaian umur mereka sekali lagi?.. apakah nanti apabila semua pelajar menyanyikan lagu-lagu pop terkini sahaja maka akan timbul pula persoalan kenapa tidak cuba nyanyikan lagu-lagu lama?.. situasi ini sama juga seperti apabila Shiela, Syafinaz, Dayang dan KRU yang pernah me-remix-kan lagu-lagu evergreen dalam album tribute sebelum ini.."


Kredit: MrManager
Komen & Kritikan 4: Vernon - MrManager

"AKIM - Hatiku Kau Luka (Alleycats)

Tone: Biasa biasa je.
Performance: Confident. Maybe even a bit berangan.
Interpretation: Good acting. But the fake bits were pretty obvious.
Delivery: Pitch, time and breathing all ok. But he needs to work on his projection and support.
Entertainment: His moves were funny, and hence, entertaining.
Mr. Manager says: I'll be watching you closely because you seem the cocky type. Not good if you want to live long and peacefully in this industry.

2 STARS"

Komen & Kritikan 5: Fiebie - mentallydisturbed

"Akim Aiyakkk, apa le yang dia buat tu. Macam pelik tul dia atas stage. Pastu rambut dia tu kelakar nau rupanya, the whole package macam tak kena macam penyanyi cabaret je. Kongkang dan fake sangat. Sebab arrangement musicnya begitu jazzy, feel dia tak cukup untuk bawak jazz song. Dia tak mampu bawak lagu-lagu macam ni lagi.

Tapi sebab dia cute tak kisah lah. Tak lama lagi oke lah tu."

Komen & Kritikan 6: Badrul - Murai

"Akim cakap "anda akan menangis bila dengar lagu ni" Hmmmmmm... tak pun! i gelak golek-golek guling atas lantai ada lah... actually kalau i pejam mata, ada ketikanya i can appreciate his vocal a little bit... tapi bila i bukak mata and tengok gaya dia menyanyi, i jadik keliru... lagu 'hatiku kau luka' yang arrangementnya ada sedikit elemen bossanova dinyanyikan dengan alunan dangdut penuh "sempurna" oleh akim... half way, i dah tune off... in fact, i tune off until the commercial break... this was part of the show when i was entertained more by the tv commercials than the concert... ehh, that was Dafi in brands' ad... ehhhh, that was Dafi again in the coke's ad... eh, how come Dafi was not in hotlink's ad?!? Murah rezeki dafi, Alhamdulillah... respect his hardwork... i think Dafi antara bintang Akademi Fantasia yang cemerlang... semoga terus success... ehhhh, sorry, kita cakap pasal Akim kan, not Dafi... oh well, i have nothing else to say about Akim for this first concert... let us wait and see minggu depan macam mana... camni lah! camni lah!"

Komen & Kritikan 7: Kudsia - Murai

"Lagu Akim fresh, tapi plse tell him... cukur misai...

Akim plak pelajar seterusnya dengan lagu Hatiku Kau Luka. Interesting dan berani - arrangementnya ditukar sama-sekali, dan lagu pop-balada ini diberi nafas jazz pula. Vokal Akim pula ada keunikannya. It's a pity that pitchingnya lari at a few parts, tapi tidak begitu ketara seperti pelajar lain. But someone PLEASE tell him cukur misai nipisnya tu. He would look better clean-shaven. Anyway, I like this boy! And tahniah kepada arranger sekai lagi kerana berjaya menukar rentak lagu tersebut - you made it sound fresh."

Monday, March 9, 2009

Hatiku Kau Luka (Alleycats) - Minggu #1


Mengapa tak kau katakan dulu
Dirimu sudah berteman
Mengapa kau sanggup mempermainkan
Diriku yang setia

Kalau ku tahu kejamnya dikau
Tak mungkin aku tergoda
Kini apa yang telah terjadi
Kau musnahkan segalanya

Hatiku kau luka
Musnahlah segala harapan
Kini kau pergi tiada kata
Tinggal aku keseorangan

Semoga engkau akan berbahagia
Di samping orang yang kau puja
Biar aku menanggung derita
Selamat tinggal oh kasih

Akim @ Diari Minggu 1

Akim berlatih koreografi


Akim di bilik vokal


Akim berlatih lagu tugasan

Diari Harian Akim @ Minggu 1

Ter'Nangis
Khamis, 12 Mac 2009

9.00 am - Masuk akademi
9.15 am - Sarapan pagi
9.30 am - Kelas Cikgu Aris
1.00 pm - Makan tengahari
2.00 pm - Kelas vocal dan Cikgu Acis melihat kitorang nyanyi lagu masing-masing dan kitorang boleh bertanya di mana tempat yang kitorang keliru. Aku boleh lak nangis.
5.00 pm - Minum petang dan sambung kelas vocal.
6.00 pm - Balik bilik dan bersiap untuk g sound check
8.00 pm - Sound check
12.15 am - Abis sound check



Tambah Feeling
Rabu, 11 Mac 2009

9.00 – masuk akademi
9.05 – sarapan pagi
9.30 – masuk kelas vokal cikgu syafi, Siti. Banyak perlu dipraktikkan dan perlu banyak belajar dan kurangkan bermain
1.00 – makan tengah hari dan solat Zohor
2.00 - Pengetua berjumpa dengan semua pelajar dan memperkenalkan stylistnya dan kitorang semua memberitahu style yang diinginkan
3.00 – kelas Ida The Gorgeous kitorang belajar untuk feeling tentang lagu dengan lebih feel lagi. N kitorang belajar untuk create an expression
5.00 – Kelas tarian Cikgu Aris kitorang belajar step baru untuk lagu Akademi Fantasia
7.30 – Makan malam dan solat Maghrib
9.30 – kelas bersurai




Maksud Tersirat
Selasa, 10 Mac 2009

7.00 – Bangun dan mandi.
8.30 – Pergi ke Akademi.
9.30 – Masuk ke kelas Cikgu Siti dan Cikgu Syafie.
1.00 – Pengetua datang ke Akademi dan memberi penjelasan tentang tujuh syarat yang d dikatakan dan memberi kerja rumah.
2.00 – Makan tengahari.
2.30 – Kelas Aida the Gorgeous mengajar untuk mengetahui maksud tersirat lagu can cara express feeling dengan betul.
5.00 – Kelas tarian Cikgu Aris dan belajar pergerakan-pergerakan baru.
7.00 – Makan malam.
8.00 – Balik Akademi



Hatiku Kau Luka
Isnin, 9 Mac 2009

6.00 pg – bangun dan mandi
6.30 pg – gi akademi dan duduk kat dance floor
9.15 pg – makan pagi
9.30 pg – Cikgu Fatimah memberi ucapan ringkas
10.00 pg – Adila terlanggar kaca
11.00 pg – Pengetua Datin Seri Jaquelina masuk menemui pelajar akademi buat kali pertama dan memberi ucapan
12.00 pg – Pengetua memberi tugasan pertama dengan memberi lagu yang disukai dan aku dapat lagu Hatiku Kau Luka
1.00 ptg – Makan tengah hari
1.30 ptg – solat Zohor
2.00 ptg – Kelas vokal Cikgu Siti Hajar dan Cikgu Shafi
5.00 ptg – Kelas menari
6.15 ptg – break Solat
6.30 ptg – sambung kelas menari dan sebelum itu cikgu Aris membagi-bagikan handphone seorang satu untuk practice lagu
7.00 ptg – stop kelas menari dan g makan malam
7.30 ptg - balik ke dorm
8.00 mlm – mandi dan solat Maghrib
8.30 mlm – solat Isyak
8.45 mlm - lepak sampai pukul 11.00pm
11.00 mlm – tido
Akim AF7



Sambutan Maulidur Rasul
Ahad, 8 Mac 2009

2.00 ptg – datang ke akademi buat pertama kali
2.10 ptg – dibawa ke bilik atau hostel untuk pelajar
2.15 ptg– dibawa ke tempat belajar dan menyambut Maulidur Rasul bersama kumpulan Rabbani, Mawi, Cikgu Fatimah dan Ustaz Akhil
3.00 ptg – Makan tengah hari bersama tetamu
3.30 ptg – di bawa pusing melihat kelas-kelas yang terdapat di Akademi
5.00 ptg – minum petang
5.30 ptg – balik ke hostel dan kemas barang
6.30 ptg – makan malam
8.00 ptg - solat Maghrib
8.30 mlm – Solat Isyak

Wednesday, March 4, 2009

Profil Afiq Hakim Ahmad (Akim) @ Astro

AFUNDI AKIM KE 32999

Nama Penuh :

Afiq Hakim bin Ahmad

Nama Manja :
Akem

Umur:
18 Tahun

Tarikh Lahir :
18 Januari 1991

Agama
Islam

Bangsa
Melayu

Status
Bujang

Asal
Johor

Tinggi
179 cm

Berat
65 kg

Hobi
Bermain bola sepak

Pengalaman bidang hiburan
Pernah menyertai sebuah rancangan realiti

Penyanyi Idola
Jason Mraz

Impian
Menjadi penyanyi

Adik-beradik
Ketiga daripada empat beradik

Deskripsi: Jejaka lepasan SPM dari Johor ini begitu teruja untuk mengabdikan diri dalam dunia hiburan tanah air. Mempunyai bakat dan kesungguhan yang tinggi untuk memajukan diri. Kepayahan masa lalu menjadikannya seorang yang berjiwa kental

Ceritakan pengalaman kali pertama anda menyanyi?
Menyanyi pada umur 7 tahun dan ibu saya menyuruh supaya jangan menyanyi kerana suara saya sumbang.

Adakah anda pernah mengikuti kelas formal nyanyian?
Tidak

Apakah bakat lain yang anda miliki?
Bermain bola dan bermain gitar (sikit-sikit)

Apakah matlamat hidup anda?
Berjaya dalam hidup dan menjadi penyanyi.

Siapakah Bintang Akademi Fantasia pilihan anda?
Stacy kerana dia mempunyai stamina atau tenaga yang luar biasa.

Perkara paling menyedihkan yang pernah anda alami dalam hidup anda?
Tiada.

Apakah saat yang paling mengembirakan dalam hidup anda?
Mendapat motorsikal.

Apakah halangan terbesar yang pernah anda alami?
Mengambil peperiksaan SPM

Apakah pengalaman paling manis/pahit?
Berpindah ke rumah baru kerana penat memunggah barang.

Senaraikan tiga peristiwa penting yang telah berlaku dalam Malaysia pada tahun 2007-2008
Kejadian tanah runtuh Bukit Antarabangsa
Pilihan Raya Umum

Apakah yang anda lakukan sekiranya tidak terpilih ke Akademi Fantasia 7?
Mencari kerja dan menunggu surat kemasukan atau sambung belajar.

Jika anda boleh membuat perubahan kepada dunia, apakah perubahan yang akan anda lakukan?
Menghalau Israel dari bumi Palestin.

Sekiranya suara anda diambil kira, apakah perubahan yang ingin anda lakukan ke atas Malaysia dan kenapa?
Memajukan pasukan bola sepak Malaysia, kerana bola sepak Malaysia jauh ketinggalan dan cara permainan yang lapuk.

Jika anda berpeluang melancong di bulan, siapa/apa yang ingin anda bawa bersama? (1 sahaja) Kenapa?
Ibu, sebab dia susah payah membesarkan saya.

Sekiranya anda mempunyai binatang peliharaan, apakah ia dan namanya?
Kucing dan namanya Tom sebab saya suka kucing.

Jika anda menjadi haiwan, apakah haiwan yang ingin anda jadi dan kenapa?
Saya nak jadi Helang, sebab dapat terbang tinggi dan tiada bahaya dari pemangsa.

Sebutkan 3 aset yang ada pada diri anda?
Bakat nyanyian
Berkeyakinan tinggi
Bersungguh-sungguh