akim@myspace

PEMBERITAHUAN

akimfans yg nak minta letak blog-link kat sini, sila bagi kat kotak komen entri 'terima kasih' di bawah!..satu lagi, kpd suma yg chatting kat chatbox/chatango, SILA JANGAN GADUH2 atau PROVOKASI yg bukan2! peace all! muahhh!

Saturday, March 14, 2009

Akim @ Konsert Minggu 1


{ Download MP3 Akim - Hatiku Kau Luka }


Kredit: Klubbkidd



Komen & Kritikan 1: Joe Klubbkidd
"...AKIM - Hatiku Kau Luka

Rating : **
Sayang.... Akim performed better than I expected, but not up to par with his potential. Kalao ikutkan, dia nih easily can be one of the best boys in the competition dengan pakej yang ada pada diri dia.

Kalao dia lebih fokus pada pembelajaran, aku yakin persembahan dia sudah lebih menyengat. All in all he did well enough."

Komen & Kritikan 2: Sultan Muzaffar

"...Akim dan Zizi saya letak di pertengahan. Kedua-duanya mempunyai kelainan vokal yang masih banyak kelemahan yang perlu dibaiki. Di situ letaknya kelas vokal untuk melatih pelajar mengaplikasikan apa yang dipelajari untuk menjadikan yang biasa itu satu luar biasa. Bezanya Zizi lebih berani di atas pentas berbanding Akim. Jika mereka dilatih, saya pasti Akim akan memiliki kedua-duanya sekali sekaligus menjadikannya lebih lengkap. Sayang sekali kerana Akim mempunyai tone vokal yang lebih sedap berbanding bekas pelajar Akademi Fantasia musim lalu. Jika kena gaya dan lagu yang bersesuaian dengan vokalnya, di tambah dengan elemen lain dalam seni persembahan pasti persembahan Akim lebih menjadi. Sementara Zizi, walaupun ada yang kata persembahannya lebih baik dari penyanyi Elyana, namun saya tidak terpaku di depan TV menonton persembahannya tadi."

Komen & Kritikan 3: Ajami Hashim

"Bagi saya, gubahan semula oleh Acis untuk lagu-lagu Hatiku Kau Luka (Akim) dan Jeritan Batinku (Obri) sangat baik kerana berjaya men-terkini-kan lagu itu sesuai dengan umur kedua-dua pelajar.. walaupun agak dikritik oleh Pengkritik Tetap pemilihan lagu-lagu itu, tetapi saya suka kerana sekurang-kurangnya budak-budak tu mengangkat semula popularitinya dalam rentak persembahan ala remaja.. namun apabila 'pemilihan' lagu-lagu evergreen itu dipertikaikan seolah-olah mengundang kekeliruan kepada para pelajar dan saya sendiri iaitu - apa salahnya mereka menyanyikan semula dengan rentak dan kesesuaian umur mereka sekali lagi?.. apakah nanti apabila semua pelajar menyanyikan lagu-lagu pop terkini sahaja maka akan timbul pula persoalan kenapa tidak cuba nyanyikan lagu-lagu lama?.. situasi ini sama juga seperti apabila Shiela, Syafinaz, Dayang dan KRU yang pernah me-remix-kan lagu-lagu evergreen dalam album tribute sebelum ini.."


Kredit: MrManager
Komen & Kritikan 4: Vernon - MrManager

"AKIM - Hatiku Kau Luka (Alleycats)

Tone: Biasa biasa je.
Performance: Confident. Maybe even a bit berangan.
Interpretation: Good acting. But the fake bits were pretty obvious.
Delivery: Pitch, time and breathing all ok. But he needs to work on his projection and support.
Entertainment: His moves were funny, and hence, entertaining.
Mr. Manager says: I'll be watching you closely because you seem the cocky type. Not good if you want to live long and peacefully in this industry.

2 STARS"

Komen & Kritikan 5: Fiebie - mentallydisturbed

"Akim Aiyakkk, apa le yang dia buat tu. Macam pelik tul dia atas stage. Pastu rambut dia tu kelakar nau rupanya, the whole package macam tak kena macam penyanyi cabaret je. Kongkang dan fake sangat. Sebab arrangement musicnya begitu jazzy, feel dia tak cukup untuk bawak jazz song. Dia tak mampu bawak lagu-lagu macam ni lagi.

Tapi sebab dia cute tak kisah lah. Tak lama lagi oke lah tu."

Komen & Kritikan 6: Badrul - Murai

"Akim cakap "anda akan menangis bila dengar lagu ni" Hmmmmmm... tak pun! i gelak golek-golek guling atas lantai ada lah... actually kalau i pejam mata, ada ketikanya i can appreciate his vocal a little bit... tapi bila i bukak mata and tengok gaya dia menyanyi, i jadik keliru... lagu 'hatiku kau luka' yang arrangementnya ada sedikit elemen bossanova dinyanyikan dengan alunan dangdut penuh "sempurna" oleh akim... half way, i dah tune off... in fact, i tune off until the commercial break... this was part of the show when i was entertained more by the tv commercials than the concert... ehh, that was Dafi in brands' ad... ehhhh, that was Dafi again in the coke's ad... eh, how come Dafi was not in hotlink's ad?!? Murah rezeki dafi, Alhamdulillah... respect his hardwork... i think Dafi antara bintang Akademi Fantasia yang cemerlang... semoga terus success... ehhhh, sorry, kita cakap pasal Akim kan, not Dafi... oh well, i have nothing else to say about Akim for this first concert... let us wait and see minggu depan macam mana... camni lah! camni lah!"

Komen & Kritikan 7: Kudsia - Murai

"Lagu Akim fresh, tapi plse tell him... cukur misai...

Akim plak pelajar seterusnya dengan lagu Hatiku Kau Luka. Interesting dan berani - arrangementnya ditukar sama-sekali, dan lagu pop-balada ini diberi nafas jazz pula. Vokal Akim pula ada keunikannya. It's a pity that pitchingnya lari at a few parts, tapi tidak begitu ketara seperti pelajar lain. But someone PLEASE tell him cukur misai nipisnya tu. He would look better clean-shaven. Anyway, I like this boy! And tahniah kepada arranger sekai lagi kerana berjaya menukar rentak lagu tersebut - you made it sound fresh."

8 comments:

DIRY isha said...

akimmmmmmmm
besh......:)

cintalaila said...

semoga terus sukses

Ajami Hashim said...

pakcik nak akim jora af7?

Wawa said...

kalau lah dapat... mi tu!

Saya SuperDiyana said...

suare akim best laa :D

iwa said...

saya suka akim...
saya sudah jatuh hati pd suara dn senyuman akim...
aduhaaiii dapatla akim afundi dari saya nnt!!
KEEP UP A GOOD WORK AKIM.....

Anonymous said...

Saya suka akim... hensen dan berbakat...Pastikan AFUNDI AKIM..supaya dia tak terkeluar minggu ni....cute sgt... jatuh cinta jadinya....

love5877 said...

AFUNDI AKIM, pastikan akim ke final...sudah jatuh cinta sama akim la...