akim@myspace

PEMBERITAHUAN

akimfans yg nak minta letak blog-link kat sini, sila bagi kat kotak komen entri 'terima kasih' di bawah!..satu lagi, kpd suma yg chatting kat chatbox/chatango, SILA JANGAN GADUH2 atau PROVOKASI yg bukan2! peace all! muahhh!

Sunday, March 22, 2009

Akim @ Konsert Minggu 2



{ Download MP3 Akim - Medley "Satu" & "Buronan Cinta" }


Kredit: Klubbkidd



Komen & Kritikan 1: Sultan Muzaffar

"...Saya melihat persembahan Akim sebagai satu perjalanan transformasi. Dia berada di landasan yang betul dari aspek vokal tetapi masih banyak kurangnya dalam aspek pergerakan dalam persembahannya. Persembahan Akim membuktikan sememangnya sukar untuk membawakan lagu medley lebih-lebih lagi untuk menyampaikan emosi kedua-dua lagu tersebut yang nyata berbeza. Akim memulakan persembahannya dengan lagu Satu diikuti dengan lagu Buronan Cinta dan kembali semula kepada lagu Satu. Emosinya sepatutnya turun naik tetapi kurang berjaya disampaikan dengan baik dan tidak dibantu oleh pergerakannya di atas pentas. Tiada keserasian pada nyanyiannya dan pergerakannya menjadikan persembahannya agak jelik kerana kurangnya bantuan dari aspek kosmetik dalam satu persembahan. Saya lebih suka sekiranya Akim memegang mikrofon dalam lagu Satu agar pergerakan tangannya lebih terkawal. Saya mahu melihat Akim serius dalam kelas tarian dan lakonan untuk lebih memberikan persembahan yang lebih bermakna dari sudut visual. Begitu juga dengan Qhaud yang saya harus akui dia berjaya menguasai pentasnya dengan baik selain memperlihatkan kehebatan vokalnya. Saya suka dengan idea-idea kecilnya yang memberikan sedikit elemen hiburan dalam persembahannya. Melihatkan kecemerlangannya, tenaga pengajar sebulat suara menganugerahkannya Pelajar Cemerlang Minggu Kedua. Saya anggap kedua-dua pelajar ini sebagai satu transformasi yang positif untuk menjadi lebih baik."

Komen & Kritikan 2: Joe Klubbkidd
"...AKIM
Satu/Buronan Cinta
Rating : ***

A little shaky, but overall I think Akim did quite well. He's showing more potential vocally. It helped dia dapat lagu yang kuat cam Satu, but t his credit he did well enough to impress me despite dia ni kekadang perangai main-main.

His body language masih kekok sikit like most of the kids, tapi takde la sampai apa Edrie cakap sampai tarik mic pun dia kritik unprofessional bagai until dikatakan performance tak ok pas.

Bab Yusni Hamid... aku no komen. I mean, she called him 'Afik' for crying out loud. Heh... merasalah!

Agreed more with Adlin in terms of physicality. Spot on bab pemerhatian tuh. And I think that's the keyword for this season sebab most of the pelajar are still finding body language something that's natural to them."

Komen & Kritikan 3: Fiebie - mentallydisturbed

"...AKIM
Satu (Dewa 19)
Buronan Cinta (The Lima)

Cute kan dia. Sebab dia cute tak leh komen lebih-lebih. Akim langsung tak boleh bawak lagu Dewa 19 sebab suara dia terlalu lembut dan tak cukup projection. Dengar macam takde power langsung dan sedikit menyakitkan telinga. Pitching mengarut kelaut gila. Tak yah lah cerita pasal dinamik ke lenggok ke memang takde langsung. Dia pulak nampak macam tak sabar-sabar nak nyanyi lagu Buronon Cinta yang lebih mudah sikit untuk dia, tapi tetap takde voice projection. Paling tak tahan tengok dia punya body movement pelik sungguh. Kongkang gila memang tak leh menari sebab takde body rhytm langsung. Masa ubah lagu tu dia punya feel fake gila. Feel yang direherse.

verdict : Haramjadah kau suka main-main kan budak ni. Dalam sekolah main, tengah buat persembahan pun memain. Tak serious, 1 pasang selipur jepun dan babab montot dia 12 kali."


Komen & Kritikan 4: Badrul - Murai

"...(Akim Satu / Buronan Cinta)
Apa yang boleh dikatakan, control suara Akim lebih bagus. Tapi I boleh kata jugak that dia tak dapat beri hundred percent. I salahkan 'Menuju Puncak' di letakkan di awal persembahan. I don't think akim sempat ambik nafas pun sebelum persembahan dia bermula. Habis jer 'Menuju Puncak' nak berlari ke belakang stage untuk tukar pakaian, which they only have five minutes during the commercials. Tone akim memang sedap untuk lagu 'Satu' tapi dia masih tak dapat nak gabungkan tarian (or persembahan) dia dengan nyanyian untuk lagu 'Buronan Cinta'. Nampak tarian dia a little bit off and weird. Transisi dari satu lagu ke satu lagu pun agak kelam kabut. Tapi dia antara yang nampak layak berada di Akademi Fantasia."

Komen & Kritikan 5: Kudsia - Murai

"...AKIM menjadi pelajar pertama malam ini dan gabungan SATU/BURONAN CINTA menjadi medley persembahannya. AND HE SHAVED! Alhamdulillah. Maybe someone heard me say he ought to ?(Eleh perasan ha ha ha). It's not easy being the first. Nervous giler, for sure. Dan malam ni Akim mencuba but not enough.

Akim mendapat secara majoriti kritikan yang negatif, tapi saya setuju dengan Adlin bcs he identified Akim's weakness dengan tepat. Vocally, however, Akim boleh memperbaiki tekniknya. Saya percaya Akim jika bertahan di Akademi dapat menjadi seorang penghibur yang berkualiti, but he needs to work harder."

Komen & Kritikan 6: Vernon - MrManager

"...AKIM
Satu/Buronan Cinta

Critique: Akim started off well. His tone was well placed and forward and his pitching was fairly in tune. Nice diaphragmatic singing. He kept my attention with his convincing rendition of Satu. When he went into Buronan Cinta, he began to crumble. His energy markedly dropped and his breathing went out the window. The transition just didn't work for him. His 'trademark' moves emerged and grossed me out. They just didn't come across as natural.

2 STARS"

No comments: