akim@myspace

PEMBERITAHUAN

akimfans yg nak minta letak blog-link kat sini, sila bagi kat kotak komen entri 'terima kasih' di bawah!..satu lagi, kpd suma yg chatting kat chatbox/chatango, SILA JANGAN GADUH2 atau PROVOKASI yg bukan2! peace all! muahhh!

Sunday, April 12, 2009

Akim @ Konsert Minggu 5



{ Download MP3 Akim & Farah - Jika Kau Tiada }


Kredit: Klubbkidd.com


Kredit: Sultanmuzaffar



Komen & Kritikan 1: Kudsia - Murai

"...Second on the list adalah Akim dengan lagu Jika Kau Tiada yang dibawakan bersama Farah. Eh? Tudung Farah dah hilang? Nevermind. Itu hal dia. I like Akim's voice (again) and he has potential. Sure, pitching is not perfect 100% but at least he doesn't sound like anyone else in AF right now. Kalau dilatih dengan baik Akim boleh pergi jauh (again, I tak tengok Diari so all these comments pasal ampu ke abenda ke tak tahu and frankly tak kisah). Sayang the ending could have been better, impak kureng. Plus pergerakan sometimes macam Akim unsure of himself and trying to remember how many steps to the left, to the right, kedepan, kebelakang...Anyway enough with "Korean" comments la, dah lapuk dah. Markah potensi yang digunakan: 6.5/10."

Komen & Kritikan 2: Joe Klubbkidd

"...AKIM & Farah - Jika Kau Tiada
Rating : **1/2

Ni serious satu agik lagu aku tak berkenan at all.
But overall, Akim impressed me and kept the song interesting to listen to.
Cuma kesian, sebab rupa dia jambu, ramai terus dismiss him. Tapi kan sebenarnya, kalao banding ngan stok bebudak pelajar laki yang rupa jambu ni dalam sejarah Akademi Fantasia - dia ni actually has talent and a voice which has progressed much in the recent weeks.
Takde la sumbang angsa bagai walaopon rupa jambu, so kira soal rupa tuh bukan handicap patutnya, tapi asset.
Minor problems ngan sora (glad sora dia da tak getar ngan tremolo overdose yang ada sejak dia wat lagu Anak Gembala), tapi memang physically he has the challenge to work on his body language, which makes him look like he's still uncomfortable on stage and also a little problem ngan feel sikit.
A serious contender due to consistency and fan following as well as commercial appeal."

Komen & Kritikan 3: Adi Luqman

"...AKIM feat. FARAH – JIKA KAU TIADA

I like this song. I like this duet. But something is lacking. Hmmm...

Adibah was right. Akim has a beautiful tone but he doesn’t know how to color it. He paints his voice wrongly. Macam suara rempit pun ada. He still needs to work on his gestures and stage movements. Very the keras and very the unnatural. Work harder young boy!

Ad says: Acceptable."

Komen & Kritikan 4: Fiebie - mentallydisturbed

"...Akim & Farah
Tak banyak nak komen pasal lagu ini mungkin sebab la ni tak le sedap mana pun. Tapi bila dok fikirkan Yursi dan Erra Fazira patutnya Akim dan Farah patutnya sound better. They did actually, sebab dorang nyanyi life. Cuba suruh Yusri dan Erra nyanyi life, macamana le rupanya ya.

Tapi one thing for sure, Akim nampak dah sangat selesa dengan stage, dan dia tak kisah pun pergerakan tahap binatang dia tu, sebab dia control the crowd and the crowd loves him. Infact kalau bagi sapa pun duet dengan Akim, orang akan tumpukan kat dia. While the audiens like him, the voters pulak belum boleh terima his charisma, if he has any.



Tapi Akim is always fun to see. And if they said, they are not looking for a singer, they are looking for an entertainer, this budding 18 year old singer can surely entertain.

3 biji buah pear dan 2 batang saderi"

Komen & Kritikan 5: Saniboey - akubimbo

"6. Lagu: Jika Kau Tiada

Penyanyi: Akim & Farah

Asal: Erra Fazira & Yusry KRU

Sama nasib dengan Hafiz dan Mila, bagi aku Akim dan Farah tidak meninggalkan sebarang kesan dengan nyanyian mereka. They were not fantastic but then, they were not bad at all. The song gave a good mood to the crowd and they themselves didn't f**k the song."


Komen & Kritikan 6: Sultanmuzaffar

"Vokal : Tiada peningkatan, persembahan minggu keempat lebih baik. Graf prestasi Akim agak turun naik.

Penghayatan : Agak setara penghayatannya dari minggu keempat, nampak bersungguh-sungguh.

Pergerakan : Menunjukkan peningkatan yang sangat ketara.

Elemen Hiburan : Chemistry pasangan ini menjadi elemen hiburan selain tarian Akim yang melucukan. "


Komen & Kritikan 7: Mr Manager

"Another pairing that worked well. Akim was straight in with emotions and all though Farah took her time warming up. They pushed the levels up as they worked their way through the song. He was pretty much in tune. So was she. Their voices blended well. But it still came across as lacklustre, lacking real chemistry.

3 STARS TO AKIM"


Komen & Kritikan 8: Badrul - Murai

"Akim (Jika Kau Tiada)

1. Better dressing. Akim nampak kemas and yet trendy.

2. Walaupun lagu duet, Akim tidak tenggelam dengan Farah dan nampak dia sentiasa lead the way.

3. Nyanyian macam lagu mereka berdua.

4. Movement improve banyak (walaupun I masih rasa nak bedung tangan dia muahahaha)

5. Akim nampak sangat comfortable.

6. Banyak dah nih I afundi si Akim nih."